dk.16.03.002
|
Ingredienser
Surdej:
Lidt gær (ca. ½ tsk.)
2 dl håndvarmt vand
100 gr. Groft rugmel
1 tsk. Salt
1 portion surdej.
1 l vand
½ l kærnemælk
1 kg. Groft rugmel
1 spsk. Honning eller sirup
2 spsk. Salt
1 l vand
½ kg. Knækkede rugkærner
½ kg hvedemel
Dag 1:
Udrør gæren i vandet. Tilsæt rugmel og salt. Rør godt sammen. Dæk med folie og sti ved stuetemperatur i mindst 1 døgn.
Dag 2:
Udrør surdejen i vandet. Tilsæt kærnemælk, rugmel, honning og salt. Rør godt. Hviler tildækket ved stuetemperatur i 12-24 timer.
Dag 3:
Bring vandet i kog og hæld det over kernerne under omrøring. Køl kernerne af i ca. ½ time. Rør kernerne og hvedemelet i dejen, der har hvilet. Rør det hele godt sammen. Tag et stort krus dej fra til ny surdej, kom låg/plastfolie på og stil surdejen i køleskab til næste bagning.
Fordel dejen i 2 smurte rugbrødsforme (af 2 ½ l). Hæver 2-3 timer. Sæt brødene på nederste rille ved 250 grader i 5 min. Stil ovnen på 180 grader. Bages i 2 timer. Tag straks brødene ud af formene. Afkøl på rit.
(2 g fedt og 10 gr. Kostfiber pr. 100 gr.)